Wielu z nas mogło się zrazić do słowa, jakim jest jakość. Powodem tego są nagminne reklamy zapewniające o wysokiej jakości mebli kuchennych, które są wyłącznie magnesami na klientów, za którymi nie idą żadne właściwości praktyczne. Postanowiliśmy więc podzielić się trzema cechami, jakie powinny spełniać meble, by można było o nich powiedzieć, że są wysokiej jakości. Mamy nadzieję, że w ten sposób przywrócimy wiarę w to słowo.
Po pierwsze, twardość. To cecha, która w przypadku mebli do salonu czy łazienkowych nie ma aż takiego znaczenia, natomiast podczas urządzania kuchni staje się jednym z najważniejszych parametrów, jakie klient powinien wziąć pod uwagę. Musimy zdawać sobie sprawę, że meble kuchenne nie są tylko statyczną ozdobą i półkami do przechowywania garnków. To coś, na czym się aktywnie pracuje, kroi nożem czy ubija ciasto. Twardość mebli jest więc niezbędna, by na ich powierzchni nie powstawały rysy i wgniecenia. Często bowiem nie zdajemy sobie sprawy, jak duża siła działa na meble, a pochodzi ona z naszych własnych mięśni, gdy przygotowujemy posiłki.
Dodatkowa ochrona mebli
Oczywiście sama twardość w przypadku drewna nie wystarczy, bo nawet najtwardsze drewno w starciu z dobrze zaostrzonym nożem czy tłuczkiem do mięsa, prędzej czy później musi się poddać. Dlatego więc musimy patrzeć na drugą z kolei cechę, jaką jest dodatkowa ochrona. W celu zwiększenia wytrzymałości mebli kuchennych, stosuje się pewne metody, dzięki którym są one odporne na zarysowania, działanie wilgoci czy uderzeń mechanicznych. Na półki zakłada się grube blaty, które z kolei pokrywane są lakierem bezbarwnym stanowiącym dodatkową powłokę chroniącą. Tak przygotowane meble zyskują wysoki stopień odporności na podstawowe siły działające w kuchni. To właśnie droga do podniesienia jakości mebli, która znacząco przedłuża ich żywotność.
Ostatnia cecha wymaga zagłębienia się w bardziej techniczny opis mebli, które planujemy kupić. Jeśli wybieramy gotowy komplet w sklepie meblowym, nie będzie z tym problemu, ponieważ dokładna specyfikacja jest zawsze podana w opisie produktów. Jeśli z kolei zamawiamy meble na wymiar, wtedy musimy ustalić z wykonawcą, by spełnił nasze wymagania. Trzecia cecha to zastosowanie jakościowych surowców. Nie bez powodu meble dębowe zyskały sobie ogromną sławę. To drzewo charakteryzuje się bowiem wysoką twardością i wytrzymałością. Z kolei brzoza to miękkie drzewo, którego nie poleca się stosować przy produkcji mebli. Warto dopilnować, by wybrane przez nas meble kuchenne były wykonane z dobrego gatunku drewna. W tym celu wystarczy wyświetlić listę trzech najmocniejszych tworzyw stosowanych w produkcji mebli i zdecydować się na któreś z nich.
Nic nie zastąpi ręcznej pracy
Solidny montaż mebli jest tu jednak kluczowy. Wszystkie trzy cechy mogą zostać spełnione, a gdy meble zostaną źle skręcone i sklejone, nie będą posiadać dobrej wytrzymałości. Jeśli nasz budżet na to pozwala, dobrze jest skorzystać z usług producenta, który wszystkie swoje meble składa ręcznie. Wtedy mamy pewność, że fachowiec dopilnuje, by wszystkie elementy zostały właściwie połączone.